Hoe herken je veilig speelgoed?
Wanneer je speelgoed voor je kindje gaat kopen wil je natuurlijk wel dat dit ook veilig is. Gelukkig zitten er strenge eisen aan speelgoed. Helaas komt het nog wel eens voor dat er een onveilig product voorkomt in de kinderwinkel. Daarom moet je natuurlijk goed opletten. Maar hoe weet je nu of het veilig is?
Aan welke eisen moet speelgoed voldoen?
Binnen de Europese Unie moet speelgoed voldoen aan strenge veiligheidseisen. Die eisen zijn vastgelegd in Europese Richtlijn Speelgoed (2009/48/EC). Zo hebben deze eisen als doel dat het de gezondheid van het kind niet kan schaden.
Nu is de leeftijd van het kind belangrijk als eis aan speelgoed. Kleine kinderen zoals een baby stopt vaak dingen in de mond en daarom is het belangrijk dat er niet te veel chemische stoffen in het speelgoed zit. Dit is vaak voor kinderen onder de 3 jaar aan de orde. Nu is dat ook van belang als het gaat om speelgoed wat in de mond gebruikt moet worden.
In latex speelgoed mag er een maximale hoeveelheid nitrosamines en nitroseerbare stoffen vrijkomen uit het speelgoed. Uit geverfd speelgoed mag ook maar een bepaalde hoeveelheid schadelijke metalen gebruikt worden.
De eisen waar speelgoed aan moet voldoen zijn vastgelegd in het warenwetbesluit speelgoed. De NVWA (Nederlandse voedsel- en warenautoriteit) houdt er toezicht op dat er nageleefd wordt op de wet- en regelgeving.
Het CE-markering
In Nederland en Europa is het verplicht dat er een CE-markering op het speelgoed zit. De CE betekend Conformité Européen. Met dit merkteken laat de producent van het speelgoed zien dat het speelgoed in de kinderwinkel voldoet aan de Europese wetgeving maar dat het ook goedkeuring heeft gekregen.
Batterijen in speelgoed
In veel speelgoed komen batterijen voor. Dit is vooral als er elektronische onderdelen bij zitten. Een batterij in speelgoed kan ook gevaarlijk zijn. Wanneer een kind dit inslikt kunnen er in het lichaam van een kind brandwonden ontstaan. Een batterij kan ook gaan lekken en de chemische stoffen die dan vrijkomen kunnen schadelijk zijn. De vloeistof in alkalinebatterijen en zink-koolstofbatterijen kunnen bijtend zijn. Daarom moet de ruimte waar de batterijen in zitten goed afgesloten worden met een klepje die met een schroevendraaier of muntje gesloten of geopend kunnen worden.
Voorzorgsmaatregelen bij speelgoed
Op de verpakking in de kinderwinkel van speelgoed is te lezen voor welke leeftijd het geschikt is. Daarom moet het gebruikt worden zoals op de verpakking of gebruiksaanwijzing staat.
There are no comments